Arrifana Beach
Door: Geralda
Blijf op de hoogte en volg Geralda
02 November 2023 | Portugal, Lagos
Hallo allemaal of zoals ze in Portugal zeggen: Olá a todos
Vandaag echt de laatste dag in Portugal. We gaan naar Aljezur en daar dichtbij ligt de Arrifana beach. Met alle berichten over de storm Ciarán wilden we naar het strand. Zou de storm invloed hebben op de Atlantische Oceaan? Het waaide wel iets, niet heel hard maar de golven waren spectaculair. Volgens de toeristen informatie staat de beach ook bekend om zijn hoge golfslag en is dus reuze geliefd bij de surfers. Een aantal board surfers heeft het wel geprobeerd om te surfen maar er was bijna niet door de branding heen te komen. We hebben de Atlantische Oceaan en het strand eerst van bovenaf bekeken. Toen lopend naar beneden en langs het strand gewandeld. Ook heerlijk even op een rots gezeten en geluisterd en gekeken naar de Oceaan, wat een krachtpatser! Was er eerst nog een stukje strand, even later spoelde het water tegen de rotsen aan, het was vloed, we moesten weer terug naar boven.
Tijd om iets te eten en te drinken en dat kan nog steeds buiten. In Aljezur nog enkele boodschappen gedaan en toen terug naar het huis. De autorit was al een feestje. De natuur was heel anders dan twee dagen geleden. Veel bossen en begroeiing en koeien die buiten liepen.
Het avontuur in Portugal zit erop. De mensen hier zijn rustig, vriendelijk en behulpzaam. De meeste Portugezen spreken ook Engels, echt meer dan in Spanje. Daarnaast vinden ze het ook leuk om in het Engels met je te converseren. Gisteren zaten we met 4 Amerikanen en 2 Belgen op een boot. De 2 mannen aan het roer waren Portugezen. De Amerikanen dachten en zeiden dat ook, dat het leek alsof het er in Portugal nogal losjes aan toe gaat. Je mag hier bijvoorbeeld al met 16 jaar alcohol. De Portugees antwoordde gevat: hier mag veel, maar er is een verbod op wapenbezit. Tevens vroeg hij de Amerikaan: heb je hier veel politie gezien, zie je dronken mensen langs de kant van de weg liggen of door de straten zwalken? Daar had de Portugees op alle fronten een punt. Het gaat er hier gemoedelijk aan toe, je ziet weinig politie op straat, want het is ook niet nodig. De variëteit in het landschap is ruim aanwezig, met daarnaast nog enkele grote steden, genoeg te zien en te doen. De Portugezen zijn erg trots op hun verleden, zijn minder bezig met de toekomst lijkt het. Wat ons ook opviel is dat Portugezen enorme van zoet gebak(jes) houden. Zoveel kleine winkeltjes met allerlei soorten koekerij en snoeperij waarbij ‘pastel de nata’ wel de meest bekende lekkernij is. Ook bijzonder zijn de winkeltjes waar je alleen maar blikjes met sardientjes kunt kopen. In alle kleuren en maten zijn ze te verkrijgen maar je vraagt je af, hoe je daarvan kunt bestaan. We kunnen met veel voldoening terugkijken op het bezoek aan Portugal.
En afsluitend in het Portugees (moeilijke taal overigens)
‘Tenha uma boa noite e saudações’! of ook wel: fijne avond en groet.